+380 (66) 000-84-30
+380 (97) 000-46-50
+380 (73) 000-96-80

Манірна Англія проти Німецького прагматизму.

Нещодавно один з наших клієнтів поставив завдання: в найкоротший термін запропонувати йому навушники топ рівня. Вимоги до навушників: добре звучать, бездротові, з активною системою пригнічення зовнішнього шуму, зручні для подорожей. Ринок пропонує не так вже й багато рішень за цих умов, але, тим не менш, є з чого вибрати. Проаналізувавши ситуацію, ознайомившись з варіантами, я зупинив вибір на двох моделях відомих виробників:Sennheiser PXC550, що вже заслужили добру репутацію, і Bowers & Wilkins PX Wireless.Обидва варіанти знаходяться в одній ціновій категорії близько 12000-13000 грн, але інтриги додавало те, що рішення від Bowers & Wilkins є новинкою. PX Wireless - це модель осені 2017 року і вперше потрапила в Україну саме в грудні цього року. В мережі є багато оглядів, я думаю, кожен допитливий  зможе знайти описані експертами (в тому числі і зацікавленими) переваги і недоліки. Тому моє враження стисле, залишається вельми суб'єктивним і ситуаційним, оскільки для тесту і порівняння у мене було вкрай мало часу - буквально 1 година перед зустріччю з потенційним покупцем.


2fe787a33b27d75af3ed7d95695688a3.jpg


[spoiler]
Технології:
Обидві моделі зроблені з урахуванням сучасних (на момент розробки) тенденцій, і зроблені з високоякісних матеріалів: дужки з легкої сталі, амбушури зі шкіри. Є дистанційні налаштування за допомогою мобільних додатків, вбудовані датчики. B&W, до того ж, мають можливість роботи на кодеку aptX HD, зрозуміло якщо такий використовується на вашому пристрої передачі. Обидві моделі передають звук без проводів за технологією Bluetooth. У B&W це стандарт 4.1, а у Sennheiser - 4.2. Невеликий, але все ж таки нюанс.

c1ae74b6f86c3c59a718b06e3dd75009.jpg

Дизайн і зовнішній вигляд
Навіть при погляді на картинку з Bowers & Wilkins PX Wireless ти розумієш, що  них підходить прикметник «розкішний». Мабуть, найбільший акцент розробники приділили саме цьому компоненту - крутий зовнішній вигляд. У дизайні використані як жорсткі матеріали, так і тканина та шкіра. Ця модель має 2 версії, чорного і золотого відтінку кольору.
PXC 550 помітно простіше, скромніше, але не викликають відчуття дешевки, аж ніяк. Вони просто позбавлені «понтів». Замість цих понтів в їх дизайні реалізовані інші, практичні фішки.
Навіть дивлячись на специфікації, одразу впадає в очі різниця у вазі. 230 грам Sennheiser проти 340 грам B&W. На хвилиночку, це цілих 40% ваги! І це, на мій погляд, один з критично важливих параметрів для навушників, що плануються до використання в подорож, де за 5-8 годин дороги в літаку, купе, або відпочинку, сну  ці 100 грам можуть здатися просто зайвию цеглою на вашій голові ... ІМХО.
Вся ця теорія одразу ж підтвердилася на практиці, як тільки я одягнув навушники. B&W сидять відчутно жорсткіше, в той час як Sennheiser  моментально огорнули голову без будь-якого дискомфорту.  Але всі ми знаємо, що людина – істота, що здатна до адаптації, і з часом користувач звикне до жорсткості  B&W PX Wireless. Але для когось це звикання може бути нервовим.
До слова, я промоніторив залишені відгуки користувачами і саме напряг відчуттів від B&W в основному і став результатом занижених деякими оцінок на відомих сайтах (Amazon, Thomann e.t.c.)

c3980a5425ee4882941b1d963406b6d5.jpg529991b707daf2575ec97e7792e6b460.jpg


Управління
І тут ми зіткнемося з кардинальними відмінностями.
Обидві моделі мають сенсори-датчики, які вимикають навушники в момент зняття їх з голови, або при повороті чашечки з робочого стану (у Sennheiser PXC550). У B&W це рішення більш технологічне і розширене . Чутливість спрацювання датчика ви можете встановлювати програмно через рідний додаток для iOS або Android.
Управління B&W PX Wireless здійснюється виключно кнопками, основні з яких розташовано на задній стороні правої чашки. Тут невеликі кнопочки включення «блютус» коректу з передавачем і 3 більших кнопки навігації, з функціями перемотування треку, перемикання вперед-назад, пауза, гучність. Кнопки самі зроблені якісно, ​​але таке рішення вимагає від користувача  точності вестибулярного апарату, бо знаходяться вони ззаду, і побачити їх під час використання неможливо. Середня кнопка має невелику опуклість, що трохи допомагає орієнтуванню, але все ж таки, ці операції потрібно робити зосереджено, коротше кажучи, знову звикати потрібно.
У Sennheiser PXC 550 так само невеликими кнопками на ободі чашки реалізована функція «блютус» підключення, але при цьому одна з чашок - це сенсорна панель. Простими дотиками  або постукуваннями по ній ви здійснюєте весь функціонал. Круто .. Але все ж, сенсорні справи - річ менш надійна, і я можу прогнозувати деякі глюки сенсора на морозі, в умовах вологості, або при користуванні рукою в рукавичці, хто зна... Хоча сама ідея більш прогресивна, як на мене. До речі, цікавий момент - навушники PXC 550 мають можливість сповіщень голосом про свій стан. Так, так ... вони розмовляють !

0f55f15afcd6619edc56661a5e4c531a.jpegb7d15bc8cd5667216ecc7f539475d174.jpg

Звучання
Оо-о-о цей пункт звичайно виключно важливий, адже заради звуку уся ця затія. Та справа в тому, що і тут оцінки можуть бути тільки суб'єктивні, але, все ж якісь висновки я зробив.  В якості джерела сигналу  використовувався смартфон iPhone SE, так скажемо середньостатистичний варіант)). Sennheiser - це бренд, який має в звучанні свої стандарти і філософію. І в моделі PXC 550 все це також відбилося. Це стриманий, деталізований, я б навіть сказав перфекційний звук без будь-яких критичних перекосів АЧХ. Звучання помірно м'яке, без зайвого тиску. Добре читаються плани і панорама, звук взагалі на рівні топових провідних моделей в цій ціновій категорії. А ось звучання B&W PX Wireless мені здалося досить специфічним. В мережі про них так багато похвальних епітетів, а я навіть трохи був здивований характером їх звучання. Помітно виражена область НЧ 100-200Гц за замовчуванням, це може сподобатися любителям електронної музики, танцювальної. На тлі цього підйому по НЧ здаються захованими верхні частоти і знижена розбірливість, як наслідок. Звук в цілому м'якше, ніж у конкурента PXC550, за рахунок цієї особливості АЧХ. Але завдяки мобільному додатку, ви зможете еквалізувати звучання обох моделей, під свою індивідуальність.

1e37be67eeec595a33eb872f52058c66.jpg

Розширені можливості.
Обидва виробники подбали і інтегрували продукти в програмне середовище мобільних додатків. Безкоштовні програми Bowers & Wilkins PX та Sennheiser CapTune стануть вам у допомозі. Там знайдете пресети по еквалізації, навігації по плеєру та інше. Особливістю B&W є те, що крім регулювання чутливості сенсора (про який згадував) є ще регулювання самої системи шумозаглушення, її інтенсивності і відтінків залежно від середовища використання. Сама система шумозаглушення працює коректно в обох моделях і є дуже корисною функцією. При її включенні з вами залишається тільки світ вашої музики ... Гул мотора літака, шум будівництва поруч або працюючого холодильника в цей світ не потрапляє. Але система звичайно ж забирає на себе багато енергії  акумулятора, і в цьому показнику є відмінності. 22 години автономної роботи у B&W в штатному режимі проти 20 годин у Sennheiser.

64883c62a222e714aa0e5023e6f09d66.jpgf1ce2542a5638b7ac8c51aa398a9baaf.jpg

Обидві моделі можуть використовуватися як провідні, кабель в комплекті. У комплекті ж і чохол для подорожей. Але чохол у B&W м'який, а у Sennheiser PXC550 твердий, що безсумнівно краще захистить недешеві навушники в дорозі.

e7831a99af7e105d0e08aba0f0106dbc.jpg

Отже моє суб'єктивне резюме таке: потрібно чітко зрозуміти свої пріоритети при виборі. Якщо важливий дизайн і статус, якщо хочеться здивувати друзів і викликати навіть заздрість сусіда по кріслу в літаку - однозначно B&W. Якщо готові за ті ж гроші жертвувати шикарним виглядом, але знайти більш прогресивне управління і комфорт - Sennheiser.  
Якщо перед вами буде одного разу вибір з цих двох моделей, раджу особисто випробувати Bowers & Wilkins PX Wireless, приміряти на голову і послухати. Можливо, те, що помітив я для вас буде в цілому незначним моментом. У будь-якому випадку ми будемо раді вам допомогти з вибором і придбанням,
звертайтесь !



Bowers & Wilkins PX
Bluetooth: 4.1
Час роботи оптимально: до 22 години  ( без дротів з активною системою  )
Діапазон частот відтворення: 10 Гц-20 кГц
Опір: 22 Ом
Вага: 335гр

Sennheiser PXC 550
Bluetooth: 4.2
Час роботи оптимально: 20 годин ( без дротів з активною системою  )
Діапазон частот відтворення: 17Гц-23кГц
Опір: 46 Ом
Вага: 227 грн